Feest in December

Gepubliceerd op 14 december 2016 om 10:14

Hij is er weer de decembermaand! Op social media zag ik al allerlei feestjurkjes passeren en dacht daar moet ook wat inspiratie voor kleine jongetjes bij!

Hallo,

Een toffe feestoutfit omvat voor mij dat hij specialer is dan de dagelijkse kleertjes. Daar komt ook vaak bij kijken dat het niet zo comfortabel zit. Ik kan me nog goed herrinneren hoe mijn kleine mannetje vorig jaar tijdens die drukke dagen gelijk zijn prachtige maar niet zo comfi hemdje uitgooide toen hij met zijn neefje ging spelen. Dus ik heb bedacht om dit jaar voor mooi maar ook comfortabel te gaan.

Het idee:
Een klein chino broekje is te schattig voor woorden en een hemdje met een strikje, beetje dandy in het klein daar hou ik wel van! Ik ging vond de stoffen bij STOFFENfeest.nl en waw wat een aanbod!!

Voor het broekje koos ik voor:
Geometric Pattern Black French Terry.
omdat er plooitjes in de broek zitten is het handig dat de stof niet te dik is hij is 240g wat dikker is van een normaal t-shirt maar niet zo dik als sweatstof en de elastisiteit maak het ook nog eens heerlijk om in te bewegen. Omdat ik ook wil dat het er netjes oogt koos ik voor een grafische print. de stof voelt heel vormvast en stevig aan!

Voor het hemdje
To The moon Zwart Wit.
Een frisse print, zwart/wit in prachtige kwaliteit en wat Bert betreft helemaal super want de maan is toch het tofste wat er is!

De patronen:
Deze keer heb ik gekozen om de patronen af te tekenen van Bert zijn best passende kleertjes, hij is dun en lang en past niet vaak goed in de standaard maten dus door het af te leiden van iets wat zeker goed zit is de kans altijd groter dat het eindresultaat ook goed past. Je zou ook een gewoon hemdpatroon kunnen gebruiken en afwerken op de tricot-manier. en voor het broekje kan je een chino of bandplooibroekje als patroon gebruiken.

Oorspronkelijk had ik ze gemaakt om samen aan te trekken maar eenmaal aangepast kwam ik tot de conclusie dat ze samen niet alletwee tot hun recht kwamen en elkaar niet versterkten dus heb ik gekozen om ze afzonderlijk bij hem aan te doen. Een setje voor kerst wat wat en een setje voor oud en nieuw helemaal dandy en toch stoer met een denim eronder! (de gecombineerde kleertjes heb ik eerder voor m gemaakt, dus als er vragen zijn vuur maar)

Dit is het geworden:
december4.jpgdecember8.jpgdecember7.jpgdecember2-1.jpgdecember3.jpg
We zijn er allebei helemaal blij mee en zeker nu hij het heeft mogen passen mag het feest nu wel komen! nog eventjes geduld maar die weekjes zullen vast snel voorbij gaan.

Ik krijg vaak de vraag hoe je nu eigenlijk een goede paspelzak maakt.
Bij dit broekje heb ik alle stapjes gefotografeerd en ga ze nu eventjes doorlopen, dan is het maken van zo'n zakje zo gebeurd.

Eerst bepaal je waar het zakje komt en knip je een lapje 3 cm breder dan het uiteindelijke zakje en 2 en een half keer de diepte die het zakje moet worden. In ditgeval is het een sierzakje en niet heel diep of functioneel.

20161210_111425.jpg
Het uitgeknipte lapje kan je zigzaggen of overlocken om de rand af te werken.

20161210_111817.jpg
Als de plaats van het zakje helemaal uitgetekend is leg je het lapje met goede kant op goede kant als volgt op de stof en teken je de hulplijnen van het zakje over.

20161210_111946.jpg
Dan maak je twee stiksels boven en onderaan de rand van het zakje.

20161210_112006.jpg20161210_112138.jpg
Eens de stiksels gemaakt zijn knip je een opening in het midden en maak ook knipjes naar de hoeken.

20161210_112240.jpg
Daarna dun je de randen uit zodat het geheel mooier wordt als je het om draait.

Draai nu de lap om door het gat heen, tot het er als volgt uit ziet:
Voorzijde :
20161210_112516.jpg
Achterzijde:
20161210_112614.jpg

Omhet geheel vast te zetten maak je een 1mm-stiksel rondje de volledige ingang van het zakje.
20161210_113104.jpg

Nu is de voorzijde afgewerkt maar aan de binnenkant moet je nog een werkelijke zak vormen, dat kan op twee manieren, in dit geval koos ik ervoor om het dubbel te vouwen en een kleine zak te maken omdat het vooral mooi is en niet heel functioneel(het is een ondiep zakje).
20161210_113202.jpg
Je zou ervoor kunnen kiezen om een extra lapje stof eraan te zetten zodat het zakje over de hele lengte van het vastgestikte lapje komt.

Het geheel netje vlak strijken en klaar is kees!
20161210_121159.jpg
Een paspelzakje kan subtiel zijn als je het in dezelfde stof doet als de broek maar in dit geval werd het een eyecatcher omdat ik hem in een contrasterende kleur maakte.

Het was weer heerlijk om deze projectjes te maken en steeds weer bijzonder om te zien hoe een idee er in werkelijkheid uit gaat zien! Maak jij ook zelf wat van de feestoutfits van je kindje(s) of jezelf? En wat maakt voor jouw een oufit echt feestelijk, een strikje een bepaald patroon, de stof of allemaal, Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen!


Groetjes en tot snel!


Ruth Elderhorst
van Stitched Atelier 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Roos
2 jaar geleden

Wauw Ruth! Wat een tof hemd, en de denim baggy broek. Heel cool met die stiksels! Love it x Roos